De consultant: kind aan huis

De consultant: kind aan huis

Maandagmorgen, 7:00, de wekker gaat. Nog even het nieuws luisteren en dan snel douchen, ontbijt maken en hop de auto in. Met een bakje koffie on-the-side op pad naar een nieuwe uitdaging.

Ik kom aan op de plaats van bestemming en parkeer op de bezoekersplaats. Bij de receptie stel ik me voor, ontvang ik een bezoekerspas en niet veel later word ik opgehaald. Na de kennismaking volgt de lunch, met in de middag nog meer introducties. En voor je het weet, is de dag alweer om, lever ik mijn bezoekerspas in, en sluit ik voldaan achteraan in de file op weg naar huis.

Deze inleiding zou boven elk verslag van een eerste werkdag bij een nieuwe werkgever kunnen staan. Maar die had ik 7 jaar geleden al bij GX Software en daar werk ik nog steeds, als consultant, en met veel plezier. Toch maak ik dat eerste-werkdag-gevoel nog regelmatig mee. Maar waarom?

In mijn functie maak ik deel uit van verschillende projecten, waarbij de omvang van een project nogal kan verschillen. Soms ga ik op pad voor een korte klus. Dat wil zeggen: voor een kort overleg, een demo of een presentatie, zit ik dan een paar uur op locatie. Tijd om te wennen aan de omgeving is er nauwelijks. Ik ben dan vooral gebrand op het achterlaten van een positieve indruk. Dat ik me misschien niet direct comfortabel voel in de omgeving waar ik op dat moment ben, is allerminst belangrijk. Het enige wat ik in die paar uur hoop te bereiken, is dat ik later, misschien voor een ander project, opnieuw wordt uitgenodigd op de koffie om te sparren over een bepaald onderwerp. Dat comfortabele komt dan nog wel.

Maar af en toe komen er ook projecten voorbij, waarvan al snel duidelijk is dat die in een langere periode uitgevoerd gaan worden. Soms in een paar maanden, soms wel voor een heel jaar. Ik heb aan een paar van deze projecten mogen bijdragen. In de praktijk komt het er dan op neer dat je meerdere dagen in de week je eigen kantoor en bureau inruilt voor een werkplek op locatie bij de klant in kwestie. Alles wat vertrouwd was, moet je dan opnieuw opbouwen. Gewoontes moeten opnieuw ‘gewoon’ worden. Dat begint al direct met het wennen aan je nieuwe reisafstand. Vanaf mijn huis fiets ik in 25 minuten naar kantoor om dan rond 8:30 te starten. Zit je op locatie, dan moet je vroeger van huis en met een beetje pech kom je ook nog in de file terecht. In de eerste weken zit je nog even te balen, maar het went. Echt waar. Op de locatie zelf zijn er zo nog wat van die praktische voorbeelden, zoals de smaak van de koffie (niet te onderschatten) en een ander assortiment bij de lunch.

Belangrijker zijn mogelijke cultuurverschillen. Bij ons op kantoor hangt een informele sfeer. Ik ken al mijn collega’s en stap gemakkelijk bij ze binnen als ik vragen heb, tot de directie aan toe. Daardoor krijg ik taken meestal snel geregeld. Maar wanneer je meeloopt in een wat formelere organisatie, kan dat nog wel eens lastig zijn. Voorzichtig maak je kennis met de mensen waar je direct mee gaat samenwerken, en dat zijn dan je ingangen naar de rest van de organisatie. Die moet je dus te vriend houden. Zodra duidelijk is wat je voor elkaar kunt betekenen, kan er een keer een grapje worden gemaakt om dat onpersoonlijke ijs te breken. Het duurt dan meestal niet lang meer, voordat je je beseft dat je er een hele groep nieuwe collega’s bij hebt gekregen. En dat voelt goed! Je kunt je werk uitvoeren zoals je dat ook op je eigen kantoor zou doen, waarbij teruggevallen kan worden op nieuwe collega’s als je hulp nodig hebt.

Als je alle praktische en culturele verschillen hebt geaccepteerd, dan voelt werken op locatie bij een klant niet anders dan werken op je eigen kantoor. Je voelt je meer en meer verbonden met je klant en het gezamenlijke doel dat samen moet worden bereikt. Je wordt echt kind aan huis. Niet meer parkeren op de bezoekersplaats en een pas op naam in plaats van de bezoekerspas. Als je nieuwe collega’s vervolgens ook nog vragen of je je ondertussen niet meer verbonden voelt met hun bedrijf dan met GX Software, dan weet je zeker dat je goed bezig bent. Voor mij eindigen deze projecten altijd in een staat van euforie: trots op het eindresultaat en trots op het team waarmee we dat hebben bereikt. Zo hoop ik nog vele projecten te mogen draaien en eindigen!

Auteur: Mike Punte
Mike is gestart als Young Professional op onze Customer Services afdeling. Nu is hij werkzaam als succesvol consultant bij
GX Software.

Heb je vragen? Neem gerust contact op!

Saskia van den Elshout
Saskia van den Elshout

recruitment manager