De kracht van het herhalen

De kracht van het herhalen

'Dat heb ik toch vanmorgen in mijn presentatie laten zien?’ Of: ‘Dat heb ik net uitgelegd.’ Ken je dit gevoel? Dat je denkt dat je iets helder uitgelegd hebt, maar dat het dan toch niet is overgekomen? Wil je dat mensen blijven onthouden wat jij verteld hebt, dan moet je blijven herhalen, herhalen, herhalen, herhalen.

Ik geef vaak softwaretrainingen. Als je ook weleens training geeft, ken je het vast wel: je bent aan het uitleggen en denkt dat je heel duidelijk en helder bent. En je hebt echt gezien dat mensen zaten te knikken. Je vraagt of ze nog vragen hebben, maar nee, er zijn geen vragen. Hoe kan het dan dat mensen het toch niet begrijpen of een hele andere kijk hebben op wat jij net uitgelegd hebt?

Greep uit mijn eigen ervaring als leerling

Vroeger hadden we typemachines, van die grote dingen. Van mijn ouders moest ik op type-les. Elke woensdagmiddag moest je met dat ding leuren. Je kon er niet eens mee fietsen, want dat ding was immens lomp. Op de toetsen zaten kleurtjes, zodat je leerde blindtypen. De oefeningen moest je blijven herhalen. Daar zat je dan met een rood hoofd te tikken en te tikken, HJ-GF-HJ-GF, AS-LP, AS-LP, zo saai! Eenmaal thuis aangekomen moest je dit wederom blijven herhalen, want je kreeg telkens een berg huiswerk met typeoefeningen mee. Wat een frustratie! Maar dat resulteerde wel in een typediploma op mijn 11e. En ik ben er mijn ouders nog steeds dankbaar voor. Want nu typ ik nog steeds blind – maar gelukkig wel op een kleiner toetsenbord!

Één keer is niet genoeg

Tegenwoordig sta ik aan de andere kant en ben ik de trainer in plaats van de cursist. De hamvraag voor een trainer is: ‘Hoe breng ik het zo dat mensen mijn uitleg wel begrijpen?’ We moeten de juiste woorden vinden en de juiste toon, zodat er geen ruis of miscommunicatie ontstaat. Maar als je de uitleg hebt uitgesproken naar de luisterende partij, dan denken we meestal dat we klaar zijn. Je bent blij dat het erop zit, want het is immers al een hele klus om die uitleg duidelijk te verwoorden. De uitleg hebben uitgesproken geeft ons het idee dat de ander het begrepen heeft. Maar niets is minder waar.

Repetitio mater scientiae est

Bij een training ligt het namelijk toch anders. Een boodschap moet gemiddeld meer dan drie keer verteld worden om te landen. Je moet dus niet alleen iets moeilijks doen (namelijk: een goede uitleg geven), je moet het ook nog keer op keer herhalen. Dat is de kracht van het herhalen. Dus je moet nog even aan de slag na je eerste uitleg. Tot vervelends toe, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de cursist. Zo gaf een cursist mij laatst als feedback: Ik vond het uiteindelijk heel fijn werken dat je aan het einde van de cursus nog even alles doorliep. Van tevoren dacht ik even: 'Waarom is dat nou nodig?' Maar eenmaal onderweg vond ik het heel fijn, omdat je zo even bevestigd krijgt dat je eigenlijk al best veel hebt opgestoken.”

Zintuigen aan het werk zetten

Als trainer moet je de tijd nemen om mensen niet alleen bij je eerste uitleg te betrekken, maar ook bij alle daaropvolgende herhalingen. Zet die herhalingen op verschillende momenten en op verschillende manieren in. Denk hierbij bijvoorbeeld aan metaforen of maak een schets op het bord. Het liefst breng je iedere boodschap zo gevarieerd mogelijk over, zowel in beeld als geluid, zodat meerdere zintuigen van de cursist aan het werk moeten. En dat dus een aantal keer.

Vind het niet vervelend om te blijven herhalen. Je mag er per definitie van uitgaan dat de uitleg voor het grootste deel is weggeëbt bij de cursist. De truc is om elke keer een stukje extra aan de uitleg toe te voegen. Tot de uitleg na zo’n drie tot vier keer volledig als mantra in het geheugen van de cursist staat. Dan pas – ik herhaal – dan pas heb je je doel bereikt.

Auteur: Puck Ras
Puck Ras is een van de vaste trainers van GX Software. Als consultant geeft ze webredacteuren training in het gebruik van het CMS XperienCentral.

Heb je vragen? Neem gerust contact op!

Puck Ras
Puck Ras

consultant / trainer