The more I learn, the more I realize how much I don't know

The more I learn, the more I realize how much I don't know

“Okay iedereen, we gaan beginnen” roep ik. Met deze openingszin heb ik de volledige aandacht van acht paar verwachtingsvolle ogen die mij aanstaren. Ik voel van allerlei indrukken op mij af komen vanuit een groep mensen die gedwee in afwachting zijn van wat deze training hen zal gaan brengen. Rechts van mij lijkt iemand zich af te vragen wat ik hem nog kan bijbrengen wat hij nog niet weet.

Hij moest eens weten dat ik mezelf dat ook aan het afvragen ben en ik besluit op dat moment om niet te vertellen dat dit de eerste training is die ik geef. Tenminste, nog niet in de intro.

Toen ik een maand voor deze eerste training gevraagd werd of ik het zag zitten om trainingen te geven, voelde ik mij daar op dat moment zekerder van dan nu voor deze groep. Een collega van mij had mij bezig gezien tijdens een Scrum training die wij gezamenlijk volgden en zag trainerspotentie in mij. Mijn ego werd op de juiste manier gestreeld en dat was alles wat nodig was om mij gecommitteerd te krijgen aan deze nieuwe uitdaging.

In essentie zou ik collega ontwikkelaars gaan trainen in het dagelijks werk wat ik doe als software engineer bij GX Software. Dus naast boeiend kunnen vertellen, moet het verhaal ook echt inhoud hebben. Een beetje ontwikkelaar zou al snel door mij heen prikken wanneer ik de stof onvoldoende zou beheersen. De eerste gedachte die door mij heen ging toen ik gevraagd werd, was of ik wel genoeg kennis had vergaard in het afgelopen jaar om deze trainingen überhaupt te kunnen geven. Natuurlijk is er niets mis mee om te zeggen dat je iets niet weet, maar voor mijn gevoel waren er nog zoveel dingen die ik nog onvoldoende in de vingers had. Ik zat er bepaald niet op te wachten om voor collega ontwikkelaars door de mand te vallen.

Toen ik bij GX Software aan de slag ging moest ik in mijn beginperiode vaak aan de quote van Einstein denken die eens zei “The more I learn, the more I realize how much I don't know.” Natuurlijk had (en heb) ik nog veel om te leren, maar ik schep hier zeker geen uniek beeld voor ontwikkelaars die met ons product aan de slag gaan. Toch zei iets in mij dat deze stap van kennisdeling wel eens een hele goeie voor mij zou kunnen zijn. Na mijn jawoord ben ik onder de hoede gekomen van onze senior trainers en ben ik goed voorbereid door hen in het geven van trainingen. Ik heb mezelf nog extra ingelezen in bepaalde onderwerpen, en dat moest dan maar genoeg zijn.

Inmiddels heb ik twee trainingen op mijn naam staan, en voel mij nu al bevestigd in mijn keuze. Ik heb er heel veel plezier in, en de cursisten lijken dat ook op te pikken. Ik leer veel van deze trainingen en ik merk dat ze mijn kennisniveau sneller doen laten stijgen. Ook merkte ik dat ik eigenlijk meer wist dan ik mezelf voor de trainingen credit gaf. Ik kon prima extra verdieping geven op onderwerpen wanneer daar gelegenheid voor was en ben nauwelijks verrast door vragen waar ik echt geen raad mee wist. Door mijn focus op wat ik nog niet wist was ik uit het oog verloren wat ik inmiddels wel wist. Ik zou daarom Einstein’s quote willen aanvullen met de zin “The more you realize how much you don’t know, should also make you realize how much you’ve learned so far”

Auteur: Wilco Leenders
Een gedreven Software Engineer, werkzaam als Technical Consultant bij GX Software, verantwoordelijk voor de technische implementatie van onze producten bij de klant en het geven van trainingen aan nieuwe medewerkers en klanten.

Heb je vragen? Neem gerust contact op!

Saskia van den Elshout
Saskia van den Elshout

recruitment manager